Especialistas Seniores em Covid-19 com atuação no Brasil

Inar Castro Erger

Graduada em Engenharia Agronômica pela ESALQ (Universidade de São Paulo/USP), com mestrado em Ciências de Alimentos pela Universidade Estadual de Londrina (UEL), doutorado e pós-doutorado em Nutrição Humana Aplicada pela Universidade de São Paulo (USP). É Professora Titular da Faculdade de Ciências Farmacêuticas da USP. Tem experiência na área de Ciência de Alimentos, com ênfase em bioquímica, atuando principalmente nos seguintes temas: lipídios funcionais para proteção cardiovascular, estabilidade de ácidos graxos Omega 3 e esteróis vegetais, aplicação de técnicas estatísticas na modelagem de reações de oxidação lipídica em alimentos, química de vinhos e antioxidantes naturais. É revisora de periódicos como Food Chemistry, Journal of Functional Foods, Atherosclerosis, Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, Nutrition Reviews, British Journal of Nutrition e Pharmacological Research entre outros. Realiza estudos em colaboração com pesquisadores nos Estados Unidos, França e Itália. Apresenta atualmente 107 publicações científicas indexadas, totalizando 1716 citações e Fator H = 22 (Research ID, Publon). (Texto informado pelo autor)

  • https://lattes.cnpq.br/2047776037197093 (09/09/2020)
  • Rótulo/Grupo:
  • Bolsa CNPq: Nível 2
  • Período de análise:
  • Endereço: Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Av. Lineu Prestes, 580 - Bloco 14 Cidade Universitária 05508-900 - Sao Paulo, SP - Brasil Telefone: (11) 30911481 Fax: (11) 38154410 URL da Homepage: https://www.usp.br
  • Grande área: Ciências Agrárias
  • Área: Ciência e Tecnologia de Alimentos
  • Citações: Google Acadêmico

Produção bibliográfica

Produção técnica

Produção artística

Orientações em andamento

Supervisões e orientações concluídas

Projetos de pesquisa

Prêmios e títulos

Participação em eventos

Organização de eventos

Lista de colaborações


Produção bibliográfica

Produção técnica

Produção artística

Orientações em andamento

Supervisões e orientações concluídas

Projetos de pesquisa

  • Total de projetos de pesquisa (5)
    1. 2018-Atual. FAPESP 18/00071-9. Effect of long-term consumption of oxidized polyunsaturated fatty acids on atherosclerotic lesion in LDL receptor knockout mice.
      Descrição: The consumption of lipids containing higher amount of saturated or trans-fatty acids has been associated to the higher risk for cardiovascular diseases, while mono or polyunsaturated fatty acids have showed cardiovascular protection. Among the polyunsaturated fatty acids (PUFA), n-6 FA are associated to a more pro-inflammatory condition, caused by eicosanoids produced from the enzymatic oxidation of arachidonic fatty acid. On the other side, n-3 FA have shown several benefic effects, such as reduction of the triacylglycerol and VLDL (very low density lipoprotein) concentration, anti-thrombotic, anti-inflammatory and other effects. For this reason, the replacement of saturated, trans or n-6 FA by n-3 FA represents an alternative to develop functional oils and foods. However, PUFA are very susceptible to oxidative degradation. This chemical reaction can produce secondary compounds potentially toxic, that when chronically consumed could even be pro-atherogenic. Thus, although food companies are already adding n-3 FA and n-6 FA in their products, there is no information if the long term intake of these partially oxidized PUFA would increase or decrease the atherosclerotic process. On the other side, some studies have reported that some n-3 FA products formed by non-enzymatic oxidation could contribute to reduce inflammation. Due to the pro-inflammatory characteristic of n-6 FA, our hypothesis is that long-term consumption of oxidized n-6 FA but not n-3 FA increases atherosclerotic lesion in an animal model. In order to evaluate this hypothesis, three assays will be carried out. Initially, different oils containing n-3 and n-6 PUFA will be submitted to the ?temperature/time? conditions that simulate the oils transport, storage and consume. Secondary products of oils oxidation will be identified during this period. For the in vivo assay, 65 LDLr (-/-) mice will be allocated into 5 groups. CONT- and CONT+ groups will be kept under standard and atherogenic diet, respectively, without any supplementation for 24 weeks. Three groups will be fed with an atherogenic diet in which corn oil will be replaced by an oil containing n-6 FA in three different conditions: fresh (N6), weakly oxidized (N6C) and strongly oxidized (N6FR). In a third protocol, other 50 LDLr (-/-) mice will be allocated into 5 groups, where fresh and oxidized oils containing higher amount of n-3 and n-6 FA will be given to the animals by gavage for 16 weeks. After the period of treatment, all groups will be euthanized. Blood and tissues samples will be collected and kept at -80 oC for further analysis. Several clinical and biochemical biomarkers will be evaluated, such as Fn-isoprostanes, MDA, 4-HNE, 4-HHE, lipid profile, activity and expression of proteins associated to the redox condition, inflammatory cytokines and others.. Situação: Em andamento; Natureza: Pesquisa. Alunos envolvidos: Graduação: (1) / Doutorado: (1) . Integrantes: Inar Castro Erger - Integrante / Castro, Inar Alves - Coordenador / NOGUEIRA, MARINA - Integrante. Financiador(es): (FAPESP) Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo - Auxílio financeiro.
      Membro: Inar Castro Erger.
    2. 2015-2017. FAPESP- 2015/16243-5 : COMBINED BIOACTIVE APPROACH OVER ATHEROSCLEROSIS RISK BIOMARKERS
      Descrição: Atherosclerosis, one major cause of morbidity and mortality worldwide, is a complex and multifactorial disease triggered especially due to high level of plasma lipids and that involves three mainly conditions: chronic inflammation, dyslipidemia and oxidative stress. Taking into account the high costs of disease management, eminent suboptimal response and low compliance to drug therapies, the combined use of natural bioactive compound able to reduce atherosclerosis risk could provide an additional protection. In this study, the effects of three bioactive components, namely omega-3 fatty acids, plants sterols and polyphenols present in green tea, will be evaluated over atherosclerosis biomarkers in individuals with dyslipidemia and diabetes controlled by drugs. It will be carried out a randomized, placebo-controlled, crossover clinical study, with participation of 70 subjects. At each intervention period, study participants will receive a packaged for the functional or placebo treatment. Functional treatment packaged will be composed by omega 3 softgels (fish oil), a chocolate containing plant sterols and green tea. Placebo treatment will be composed by corn oil softgels, regular chocolate, and anise tea. Subjects will be advised to consume the softgels and chocolate twice a day after main meals and to drink two cups of tea per day. After evaluation of inflammation, dyslipidemia and oxidative stress biomarkers, subjects with the greatest response to the functional treatment will be selected for additional 6 weeks of functional intervention associated to a reduction of the hypolipideamic drugs intake, which will be prescribed individually after evaluation of the responsible physician.. Situação: Concluído; Natureza: Pesquisa. Alunos envolvidos: Graduação: (1) / Doutorado: (1) . Integrantes: Inar Castro Erger - Coordenador / Bianca Scolaro - Integrante. Financiador(es): (FAPESP) Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo - Auxílio financeiro.
      Membro: Inar Castro Erger.
    3. 2012-2015. FAPESP 12/08058-5. Atividade antioxidante de um composto fenolico lipofilizado e microencapsulado adicionado a uma emulsao contendo acidos graxos omega 3 e fitosterois.
      Descrição: Ácidos graxos Omega 3 e fitosteróis podem ser combinados na formulação de emulsões alimentícias funcionais visando a redução dos triacilgliceróis e colesterol respectivamente, promovendo assim a redução de risco para doenças cardiovasculares. Entretanto, esses dois compostos bioativos são altamente susceptíveis à oxidação no processo de incorporação nos alimentos e durante o shelf-life, mesmo quando mantidos sob baixas temperaturas. Os produtos formados pela oxidação dos ácidos graxos Omega 3 e dos fitosteróis, além de anularem seus efeitos funcionais benéficos, podem ser tóxicos para animais e humanos. Uma estratégia para superar essa limitação consiste na adição de compostos com ação antioxidante, que irão oxidar em lugar dos compostos bioativos. Esses antioxidantes podem ser naturais ou artificiais, sendo os artificiais mais efetivos porém potencialmente mutagênicos, dependendo da dosagem consumida. Neste estudo, duas tecnologias serão avaliadas com objetivo de melhorar a eficiência antioxidante de um composto fenólico natural: lipofilização e microencapsulação. Uma emulsão óleo em água (1%) contendo ácidos graxos Omega 3 de origem vegetal (óleo de Echium) e fitosteróis será preparada sem antioxidantes, e contendo o composto fenólico em três formas: puro, microencapsulado e lipofilizado. A estabilidade oxidativa da emulsão será monitorada através de marcadores químicos para produtos primários e secundários da oxidação lipídica. O melhor tratamento será então aplicado no preparo de uma emulsão láctea contendo ácidos graxos Omega 3 e fitosteróis. Os mesmos marcadores químicos serão utilizados para avaliar a estabilidade oxidativa da emulsão láctea funcional, adicionados da análise sensorial das amostras.. Situação: Concluído; Natureza: Pesquisa. Integrantes: Inar Castro Erger - Coordenador / Profa Carmen Sílvia Favaro Trindade - Integrante / Severino Matias Alencar - Integrante / Pierre Villeneuve - Integrante / Patrícia Borges Botelho - Integrante. Financiador(es): (FAPESP) Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo - Auxílio financeiro.
      Membro: Inar Castro Erger.
    4. 2011-2013. FAPESP 2010/16922-6: Efeito da administracao de ezetimiba ou fitosterois no estresse oxidativo e nos parametros inflamatorios de individuos portadores de sindrome metabolica com dislipidemia controlada por estatinas.
      Situação: Concluído; Natureza: Pesquisa. Integrantes: Inar Castro Erger - Coordenador / LUCIANA PEREIRA LOBATO - Integrante. Financiador(es): Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo - Auxílio financeiro.
      Membro: Inar Castro Erger.
    5. 2011-2013. FAPESP 2010/19845. Efeito da safra nas caracteristicas quimicas e sensoriais e na atividade antioxidante de vinhos jovens Sul Americanos classificados de acordo com a varietal e a regiao.
      Situação: Concluído; Natureza: Pesquisa. Integrantes: Inar Castro Erger - Coordenador / Laura Andrea García Llobodanin - Integrante. Financiador(es): Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo - Auxílio financeiro.
      Membro: Inar Castro Erger.

Prêmios e títulos

  • Total de prêmios e títulos (2)
    1. Menção Honrosa trabalho apresentado, GANEPÃO 2015.. 2015.
      Membro: Inar Castro Erger.
    2. Melhor Trabalho de Iniciação Científica (Camile Zajdenwerg), Faculdade de Ciências Farmacêuticas da USP.. 2010.
      Membro: Inar Castro Erger.

Participação em eventos

  • Total de participação em eventos (22)
    1. 106th AOCS ANNUAL MEETING EXPO.Effect of oxidized oil consumption on biomarkers of atherosclerosis in LDLr knockout mice. 2015. (Encontro).
    2. 105th AOCS ANNUAL MEETING EXPO.Antioxidant activity of phenolic compounds added to a functional emulsion containing omega-3 fatty acids and plant sterol esters. 2014. (Encontro).
    3. 104th AOCS ANNUAL MEETING EXPO.. The effect of phytosterols and Omega 3 fatty acids on fatty streak in knockout LDLr mice.. 2013. (Encontro).
    4. Antioxidant and Redox Process in Health. 2013. (Seminário).
    5. WINE HEALTHY.Prediction of the functionality of young South American red wines based on chemical parameters.. 2013. (Encontro).
    6. 103rd AOCS ANNUAL METTING EXPO..Effect of the simultaneous interaction among ascorbic acid, iron and pH on the oxidative stability of oil-in-water emulsions.. 2012. (Encontro).
    7. 10th CONGRESS OF THE INTERNATIONAL SOCIETY FOR THE STUDY OF FATTY ACIDS AND LIPIDS. Effect of red wines with different antioxidant activity on the oxidative stress of rats submitted to a hyperlipideamic diet.. 2012. (Congresso).
    8. 102nd AOCS ANNUAL MEETING EXPO.Correlation between sensory and chemical markers in the evaluation of Brazil nut oxidative shelf-life. 2011. (Encontro).
    9. 102nd AOCS ANNUAL MEETING EXPO..Optimization of oil oxidation by Response Surface Methodology and the application of this model to evaluate antioxidants.. 2011. (Encontro).
    10. 19TH EURO FEED LIPID CONGRESS. Evaluation of three omega 3 fatty acids sources (Algae, Fish and Echium oils) on inflammatory and oxidative stress biomarkers of knockout LDLr mice. In: 19TH EURO FEED LIPID CONGRESS.. 2011. (Congresso).
    11. 5th CONGRESS OF THE INTERNATIONAL SOCIETY OF NUTRIGENETICS/NUTRIGENOMICS. Zinc status and oxidative stress in oral and oropharyngeal cancer patients.. 2011. (Congresso).
    12. 101st AOCS Annual Meeting Expo.Lipid oxidation in French fries samples commercialized on districts with different human development index of São Paulo.. 2010. (Encontro).
    13. 101st AOCS Annual Meeting Expo.Effect of natural pigments on the oxidative stability of sausages stored under refrigeration.. 2010. (Encontro).
    14. 101st AOCS Annual Meeting Expo..Multivariate correlation between major phenolic classes and in vitro antioxidant activity of Brazilian red wines.. 2010. (Encontro).
    15. 16th SFRBM ANNUAL MEETING..Gene-diet interaction effects on oxidative stress levels in individuals with statin-controlled dyslipidaemia.. 2010. (Encontro).
    16. 79th EUROPEAN ATHEROSCLEROSIS SOCIETY CONGRESS.. Gene-diet interaction effects on oxidative stress levels in individuals with statin-controlled dyslipidaemia.. 2010. (Congresso).
    17. I Simpósio Internacional de Inflamação no Coração. 2010. (Simpósio).
    18. VIII Brazilian Meeting on Chemistry of Food and Beverages..Substitution of artificial for natural antioxidants in food formulations. Main limitations and perspectives. 2010. (Encontro).
    19. VI Simpósio Ibero-Americano em Análise Sensorial. Sensiber.Sessão 2. : Aplicações da análie sensorial. 2010. (Simpósio).
    20. Workshop de Aterosclerose e Biologia Vascular. 2010. (Outra).
    21. XVI CONGRESSO PAULISTA DE FARMACÊUTICOS. Interação entre Alimentos Funcionais e medicamentos na redução de risco para doenças cardiovasculares. 2010. (Congresso).
    22. XXXI Congresso da Sociedade de Cardiologia do Estado de São Paulo. 2010. (Congresso).

Organização de eventos

  • Total de organização de eventos (2)
    1. CASTRO, I. A.. XV Semana Farmacêutica de Ciência e Tecnologia da FCF/USP. 2010. (Congresso).. . 0.
    2. CASTRO, I. A.; CASTRO, I A ; VI Simpósio Ibero Americano em Análise Sensorial - Sensiber 2010. 2010. (Outro).. . 0.

Lista de colaborações

  • Colaborações endôgenas (2)
    • Inar Castro Erger ⇔ João Felipe Mota (2.0)
      1. VAZ, SÁSKIA RIBEIRO ; DE AMORIM, LUIZA MOREIRA NOGUEIRA ; DE NASCIMENTO, PAMELLA VANESSA FREITAS ; VELOSO, VALÉRIA SOARES PIGOZZI ; NOGUEIRA, MARINA SAYURI ; CASTRO, INAR ALVES ; MOTA, JOÃO FELIPE ; Botelho, Patrícia Borges. Effects of green tea extract on oxidative stress and renal function in diabetic individuals: A randomized, double-blinded, controlled trial. Journal of Functional Foods. v. 46, p. 195-201, issn: 1756-4646, 2018.
        [ citações Google Scholar | citações Microsoft Acadêmico | busca Google ]
      2. SOUZA, RÁVILA GRAZIANY MACHADO ; GOMES, ALINE CORADO ; DE CASTRO, INAR ALVES ; MOTA, JOÃO FELIPE. A baru almond-enriched diet reduces abdominal adiposity and improves HDL concentrations: A randomized, placebo-controlled trial. NUTRITION. v. 55, p. 154-160, issn: 0899-9007, 2018.
        [ citações Google Scholar | citações Microsoft Acadêmico | busca Google ]

    • Inar Castro Erger ⇔ Ricardo Ambrósio Fock (1.0)
      1. FUJII, TATIANE MIEKO DE MENESES ; JACOB, PATRÍCIA SILVA ; YAMADA, MONICA ; Borges, Maria Carolina ; NORDE, MARINA MAINTINGUER ; PANTALEÃO, LUCAS CARMINATTI ; OLIVEIRA, DANIELA MOURA DE ; TIRAPEGUI, Julio ; CASTRO, INAR ALVES DE ; Borelli, Primavera ; FOCK, RICARDO AMBRÓSIO ; Rogero, Marcelo Macedo. Yerba Mate (Ilex paraguariensis) modulates NF-kappaB pathway and AKT expression in the liver of rats fed on a high-fat diet. International Journal of Food Sciences and Nutrition (Online). v. 65, p. 967-976, issn: 1465-3478, 2014.
        [ citações Google Scholar | citações Microsoft Acadêmico | busca Google ]




(*) Relatório criado com produções desde 2010 até 2020
Data de processamento: 14/09/2020 20:05:03